31 Mayıs 2013 Cuma

Artık Daha Sosyaliz Ama Daha Az Kadınız!


Ne zaman sokağa çıksam, hanım ablaların görmemem gereken yerleri ortada oluyor. Buna katlanmak beni agresif yapıyordu. Bir süredir kızlarda gördüğüm içi boşalmış tavırlar, duygular (Bunların hepsi elbette erkeklerde de var, lakin oturup erkekleri gözlemleyecek bir durumum yoktu benim) sadece farklı kesimlerde değil, gayet örtülü olan, gayet de ahlaklı bildiğimiz ablalarda boy göstermeye başlamıştı.
Sosyalleşirken pek değer gözetmiyoruz anlaşılan
Kızlar eskisi gibi evlerine kapanmasın, her yere girip çıksın, her şeyde söz sahibi olsun, konuşsun, her türlü ortamın müdavimi olsun.. 
Türü istekleri dillendirip hayata geçirirken kaybettiğimiz çok şey oldu bu aşamada. Ciddi manada yozlaştık. Elbette bu, kadınlar üzerinde yapılan büyük bir sosyalleşme projesinin ürünü.
Sosyalleşirken yozlaştık, kadınlığın fıtratında olan haya ve utanma duygularından uzaklaştık. Artık daha sosyaliz ama daha az kadınız. 
Erkeklerle rahatça muhabbet edip makara yapabiliyor, eskisi gibi pek değer gözetmiyoruz. Artık elimizde yeni Müslüman standartları var, o kalıba göre hareket ediyoruz. Bu standartlar zaman zaman fabrikalarda üretilip sunuluyor bize. O ölçülere göre Müslüman olmaya çalışıyoruz. Oysa toplumda kadının daha sağlıklı yer almasını sağlayabilirdik, ama yapamadık. Ben de işte bunları dile getirdim. 
Ancak şu önemli bence: Erkeklerle beraber oturup kalkan bir kızın yavaş yavaş karşısındaki insanın erkek olduğunu unutarak ondan çekinmeyeceğini, utanmayacağını ve belki de günden güne kızlardan daha çok erkeklerle iyi anlaşmaya başlayacağını hatırlatmak istedim...  
Ve tüm bunlarla beraber gelen problemlere işaret ettim. Bu mesele sadece İslami değil kadının fıtratı ile de alakalı bir durumdur ayrıca.(Merve Büşra Bozcu/Genç Dergi)

9 yorum:

  1. Bizim sucumuz degil..modelimiz yok,kitap yok lidrr yok hadis yok emirler sinirlar yok..yoksa tabii ki olculu yasardik tabii ki,duvarlarimizi suslememeliydi mushaflar,Allah ve Muhammed lafizlari biblolasarak degil kalbimizde yasatarak ve yasantimiza yansitarak yasamayi secmeyi bilmeliydik..yine de umit var umit cok..uyanik yakaladigin zaman ruhunu hemen soguk suya tut kalbini,abdest al tovbe et Allahtan yardim iste,isteyelim ki iki rekat namazla nasil yukselirmis insan bizzat gorelim..insallah..hayirli cumalar kuzum.

    YanıtlaSil
  2. Aslında"duvarlarımızda süs olarak"kullanmasak,ölçü,tarif,şartlar,sırlar hepsi içinde saklı.Bilmiyorum demek işimize geliyor sanki,Rol model olarak biricik televizyonumuz var,herşeyi ondan kapma yarışındayız.Çocuklarımızı bile bile pençesine bırakıyoruz..
    Kesinlikle ümit var,Müslüman umudunu kaybetmez,yarını için endişe etmez,çünkü bilir yarın da Allah kendisiyle olacaktır... Rabbim bilincimizi arttırsın,güzel insanların sayısını hayatımızda arttırsın,(amin)
    Hayırlı cumalar ablacım,dua ile...

    YanıtlaSil
  3. ''Ben erkeklerle daha iyi anlaşıyorum'' diyen kızlar gördüm ben.. :((

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel yazı, çok guzel noktalara değinmiş.. maalese. Allah yardımcımız olsun

    YanıtlaSil
  5. Nur banu;evet maalesef,benim de görmüşlüğüm var..
    Melike Uysal Okkalı;çok yalın ve gerçekçi ifadeler kullanmış kardeşimiz...

    YanıtlaSil
  6. bütün bunlar sadece 'dünyalık' düşündüğün zaman oluyor..
    illa etrafında birileri olacak, ya da sen bir gruba dahil olacaksın ya..
    ee ne yapıcan kızlar çok dedikodu yapıp, arkadan konuşuyor, erkekler daha iyi!!
    çok çok yaygın düşünceler bunlar.. ama insanlar zamanla değişir, gelişir..
    yeter ki nereye bakacağımızı bilelim..

    YanıtlaSil
  7. Evet... Ne yazık ki örtü örtenlerin sayısı arttı fakat arıyla, namusuyla örtenlerin sayısı bir hayli azaldı...

    YanıtlaSil
  8. evet, örtü örtenlerin sayısı bir hayli arttı. ama ne yazık ki arıyla, namusuyla örtenler de azaldı. ahir zaman ümmetiyiz.

    YanıtlaSil
  9. Tesettur basortusunden ibaret degildir. Anlayamiyorlar

    YanıtlaSil